Milyen minőséget biztosít a vákuum matrac?

vákuum csomagolt matracok

Milyen minőséget biztosít a vákuum matrac?

A vákuum matracok eléggé keresett áruk, viszont sokak fejében téves információ van a vákuummatracokkal kapcsolatban. Mindenek előtt jó, ha tisztázzuk, hogy a vákuum matrac kifejezés csak a csomagolás technikai eljárására vonatkozik, nem pedig magára a matrac típusára, ezáltal leszögezhetjük, hogy egy vákuum csomagolt matrac nem tud többet a társainál. Az első vákuum csomagolt matracok Olaszországban készültek. Ennek a csomagolási technikának a célja nem volt más, mint a raktározási és szállítási költségek csökkentése. Az ilyen fajta kiadások csökkentéséből adódóan, magát a matracot is olcsóbban tudták értékesíteni.

A vákuum csomagolás menete

A matracot bevonják fóliával, majd egy többtonnás nyomatékú présgépbe helyezik, amely összenyomja a matracot, így kiszorítva a matrac szerkezetéből a levegőt. A préselési folyamat végeztével a fóliatömlő végeit lehegesztik, így a matrac a csomagolás megnyitásáig a vákuum alatt van, ezáltal a matrac cellaszerkezetébe nem jut vissza a levegő. Az ilyen formán összetömörített és lehegesztett csomagolásba helyezett matracokat már egyszerű összehengergetni és akár állítva tárolni.

Ezt a falyta csomagolási módszert nem használhatjuk bármilyen matractípusnál, kizárólag azon matracokat lehet vákuum csomagolással ellátni, melyek a követelményeknek megfelelő rugalmassággal és hajlékonysággal bírnak. A nagy vastagsággal bíró matracok (pl. a 25cm-nél vastagabbak), a bonellrugós matracok, a kókuszmatracok, valamint a latex-kókusz matracok.

A vákuum matracok kibontása

A vákuummatrac csomagolásának megbontását követően a levegő szépen lassan vissza áramlik a matrachab szerkezetébe. A vákuumcsomagolás során a matrac cellaszerkezete a technológia hatására átalakul, ahogyan a levegőt kiszorítjuk belőle, így a celláiban vákuum keletkezik, ami a felnyitáskor lehetővé teszi a levegő beáramlását. A vákuum matracok lassan nyerik vissza eredeti formájukat, ezért felbontás után még 12-24 óráig nem szabad őket használni, ugyanis ilyenkor még könnyen eldeformálódhatnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a silány minőségű matracokat nem vákuum csomagolják, mivel nem biztos, hogy a felnyitást követően vissza nyerik eredeti formájukat. Azonban a minőségi matracokat sem vákuum csomagolják. Így kijelenthetjük, hogy a vákuum matracok egy erős középosztályt fednek le.

Tehát, ha vákuum csomagolt matracot vásárolunk, igaz, hogy nem lesz prémium minőségű, de biztosak lehetünk benne, hogy nem egy rossz minőségű matracot kapunk.

Feltette zafir

Szólj hozzá