Ágyrács típusok

Ágyrács típusok
Tudástár

A kényelmes alvás számos összetevőből épül fel. Fontos a környezet, amely minél otthonosabb, barátságosabb, annál jobban segít ellazulni. Ezen felül a minőségi matrac és a megfelelő ágyrács is jelentősen hozzájárul az alvás alatti pihenés minőségéhez. Matracokból számtalan típus közül választhatunk, jelen cikkünkben azonban az ágyrácsokat vesszük górcső alá.

Első lépésben fontos tudni, hogy az ágyrács milyen funkciót lát el. Az ágyrácsok az egyenletes súlyelosztást biztosítják, stabilan támasztják alá a matracot és segítenek a megfelelő szellőzésben. A megfelelő ágyrács és matrac kombináció kiváló komfortérzetet biztosít. Az ideális ágyrács-lécek közötti távolságot úgy tudjuk a legjobban kiszámítani, hogy a lécek szélességének másfélszeresét vesszük! A választásnál ezt az apró tényezőt érdemes figyelembe venni. Egy átlagos ágyrács terhelhetősége 120 kg körül mozog, ennél nagyobb terhelés esetén mindenképp tájékozódjunk a kiválasztott ágyrács teherbíró képességéről.

Ágyrácsok típusai

Léc rolós ágyrács

Ez az ágyrács koncepció a legegyszerűbb, és egyben a leginkább pénztárcabarátabb választás. A vászonszalaggal összekötött, hézagos kialakítású, 7-10 cm széles lécek fenyőből készülnek. Ez a típus elég mozgékony a szalagos kialakítás végett, így rögzítés nélkül könnyedén elcsúszhat, ami az egyenletes terhelés rovására válik és töréshez, illetve más balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Fix ágyrács

Ez a típus leginkább rétegelt lemezes, fixen szerelt kivitelben található meg. A kialakításnál a hosszanti tartó lécekre, melyek az ágy falc lécére fekszenek fel, ráragasztják, illetve szegezik a keresztirányú léceket, így azok mereven, fix pozícióban, egyenlő távolságra maradnak egymástól. Kiváló választás lehet magasabb, rugalmas matracokkal párosítva, illetve a gyermek és ortopédiai matracokkal kombinálva is.

Rugalmas ágyrács

A kereszt lécek itt hajlított kialakításúak, melyeket a hosszanti lécekre gumi, illetve műanyag papucsokkal rögzítenek. Érdemes tudni, hogy a minőségi rugalmas ágyrácsok gumi papucsokkal vannak ellátva. Ezek az ágyrácsok még inkább felerősítik a matrac rugalmasságát, javítva a komfortérzetet. Ezek az ágyrácsok rugalmas matraccal kombinálva leginkább az oldalt alvóknak ajánlottak.

Derékmerevítős ágyrács

Kialakítása a rugalmas rácsozaton alapul, kiegészítve azt a derékrészen kialakított 5-6 duplán kialakított lécezéssel, melyeknek az egyik végük a kerethez illeszkedik, a lécek pedig műanyag tolókákkal vannak összekapcsolva. A rácsozat deréktáji keménysége a tolókák helyzetének megváltoztatásával állítható.

Ezeken kívül létezik még fej-lábemelős ágyrács, amely kézzel, gázrugókkal, illetve motoros vezérléssel állítható több fokozatban, és különleges ágyrács típusként megemlíthetjük a duplasoros ágyrácsokat is. A felsorolt fajták min, mind kielégítenek egyéni elvárásokat, ezért mindenki maga válassza meg a neki leginkább megfelelő ágyrács típust.