Rugós, vagy szivacsos matracot érdemes választani?

Rugós, vagy szivacsos matracot érdemes választani?
Tudástár

Sokak számára nehéz döntés, hogy milyen alapanyagú és kialakítású ágymatrac lehet a legideálisabb, a megfelelő, pihentető és regenerálóalvás érdekében. A szivacsos matracok nyújtanak e majd nagyobb komfortérzetet és alátámasztást, vagy esetleg a rugós matracok? Ez így első nekifutásra elég komoly fejtörést okozhat. Azonban a választás nem olyan ördöngős, csak körül kell járni egy kicsit a témát.

Változó tulajdonságok

A rugós matracok esetében az átszellőzés egy nagyon előnyös tulajdonság. A rugós matracokat nem érdemes olcsón megvásárolni, ugyanis az alsó árkategóriában a rugós matracok viszonylag egyszerű, rossz minőségű matracokat találunk, viszont az alsó kategóriás bonell rugós matracok ársávjában már jó minőségű szivacsos matracokhoz juthatunk hozzá. Az alacsonyabb kategóriás rugós matracok leginkább bonell rugós rendszerrel vannak kialakítva. Ez a rugós rendszer teljes egészében áthullámzik, így kétszemélyes matracoknál zavaró lehet, hogy mozgásunk a másik félhez intenzíven eljut. Ez az áthullámzás a habszivacs matracokra nem jellemző, a mozgást javarészt elnyelik.

A minőség minkét típusnál elérhető

A komolyabb kategóriát képviselő szivacsmatracok hideghabból készülnek és komoly tervezéssel kialakított ergonómiai zónákra vannak felosztva. A zónázott kialakítást rugós matracoknál zsákrugós rendszerrel érik el, mivel a bonell rugós matracokat nem lehet zónázni. A zónázásnál nagy előnyt jelenet a szivacs matracok széles variációs lehetősége, mivel a különböző habszivacsok anyagának és vágásának kombinálásával bármilyen zónázási tulajdonság kialakítható. Vannak drágább, jobb minőségű bonell rugós matracok is, melyeknél vastag szivacs-komfortréteget alakítanak ki. Néhány ilyen kialakítású bonell rugós matrac, annyira vastag szivacs réteggel rendelkezik, hogy akár el is hagyhatnánk a bonell rugókat, mivel még úgy is kényelmes maradna a fekhely. A legdrágább szivacs matracokat a memóriahabos matracok képviselik, de vannak minőségi hab-kókuszmatracok is, a rugós matracok között pedig a zsákrugós matracok nyújtják a legjobb minőséget. Az eddig olvasottak tudatában már mindenki tudja, hogy mindkét típusnak megvannak a maga előnyei, és az árak tekintetében is változik a minőségük. Mindkét matrac típus lehet silány és minőségi is, ez mindig az alapanyagoktól függ, és attól, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandóak kifizetni érte.