Ismerje meg a rúgós matracok hátrányát

Ismerje meg a rugós matracok hátrányát

Napjaink modern, rugó nélküli matracai egyre inkább elnyomják a régi, rugós rendszerrel kialakított matracokat. Közismert tény, hogy számos előnye van egy modern technológiával előállított matracnak.

Azért vannak még, akik a rugós matracok mellett teszik le voksukat. Ezek az emberek bizonyára tisztában vannak a rugós matracok hátrányaival. Bár vannak hátrányai a rugós rendszereknek, ezeket sok esetben kiválóan át tudják hidalni a gyártók. Így aztán sok esetben megfelelhet igényeinknek egy rugós matrac is.

A Bonell rugós matracok hátránya

Azok a matracok, melye k bonell rugókkal lettek kialakítva, kevésbé tudják lekövetni testünket, mivel a szilárdabb, nagy felületű bonell rugók miatt csak nagy vonalakban teljesül a formakövetés. A forma követést tovább rontja a rugók összekötése is, mivel így egy szinte összefüggő felületet kapunk, amely nyomás hatására egységesen elosztva süpped. Ez a síkrugalmasság hatalmas hátrány a modern matracokkal szemben, melyek pontrugalmasságukkal tökéletesen letudják követni testünket.

Mivel a rugós matracok nem képesek a pontos idom követésre, testünk alátámasztása sem lesz tökéletes. A derék alátámasztása nem lesz tökéletes, így a tehermentesítés sem jön létre. Az így átaludt éjszaka padig sokkal inkább lesz megterhelő, mint regeneráló szervezetünk számára.

Az oldalukon alvóknak sem ajánlott a bonell rugós matrac, mivel a rugós felület által létrehozott sík, egységesen süppedő felületben a váll nem tud megfelelően besüppedni. Így a gerincoszlopunk sem lesz egyenes, tehermentesített állapotban.

Felsőkategóriás rugós matracok

Ezen hátrányok ellenére is még igen népszerű matrac típus a Bonell rugós kivitel. Azonban ezzel a kivitelezési formával csak az alsó és közép kategóriás, rugós matracoknál találkozhatunk. Felső kategóriás rugós matracoknál már a zsákrugós, illetve táskarugós kialakítások a népszerűbbek. Ugyanis ezek a rendszerek már úgy lettek megtervezve, hogy a bonell rugós matracok hátrányait szinte teljes mértékben kiküszöbölték.