Kapunyitó megoldások a ház körül

Kapunyitó megoldások a ház körül
Tudástár

Egyre kényelmesebbek vagyunk, ezért automatizálunk. Van már az autónak is távirányítós kulcsa, de a kérdés hogy ki az, aki a kertkaput kinyitja? Mondjuk amikor esik az eső, fúj a szél, amikor a gyerek hátul üvölt, de még sorolhatnám a problémás helyzeteket. Ha még nem tette meg, ideje körbenézni és beszerezni egy jó kapunyitó automatikát.

Mi a kapunyitó pontosan? Egy olyan elektronikusan távolról vezérelhető szerkezet, amely a garázskaput, illetve a toló- vagy szárnyas kertkaput tudja nyitni-zárni. Közös jellemzőjük, hogy a távoli vezérlés lehet vezetékes és vezeték nélküli egyaránt. Így hazaérkezéskor elegendő egyetlen gombot megnyomni és a kapu máris kitárul előttünk.

Garázs kapunyitó

Ez az elektromechanikus szerkezet a szekcionált vagy a billenő garázskapu nyitásáért felel. Fontos a teljesítménye, hogy stabilan nyissa, illetve zárja az ajtót. A garázs kapunyitó esetében előny, ha az a végállásokban kissé lassítva, lágyabban működik, hiszen így használata csendesebb lesz.

Toló kapunyitó

A kertkapuk toló változatára kifejlesztett és gyártott megoldás, amely egy fogasléc segítségével adja át az erőt a kapunak. Általában erős, áttételes motorral készülnek, hogy a legnehezebb kaput is könnyedén tudják mozgatni. Alkalmazható sínen guruló, és lebegősínes megoldásokhoz egyaránt. A kapunyitó motor egy kis méretű, semleges megjelenésű házban kapott helyet, ezáltal szinte mindenhol beilleszthető a környezetébe. Ez is vezérelhető vezetékes nyomógombbal vagy vezeték nélküli távirányítóval, illetve ezek kombinációjával.

szárnyas kapunyitó kertkapun

szárnyas kapunyitó kertkapun

Szárnyas kapunyitó

Egy vagy kétszárnyú kertkapukhoz tervezett kapunyitó. Jellemzően kicsi, de erős kivitelű, a legtöbb szárnyas kapu automatizálásához megoldás lehet. Ugyanakkor a különféle méretű kapuszárnyak, valamint a kapu tömege befolyásolja a választható kapunyitó típusát. Ezek is nyomógombos vagy ugrókódos távirányítóval vezérelhetők, hogy a kényelem teljes legyen.

Mint látható többféle kapunyitó megoldás létezik az igényekhez és a lehetőségekhez alkalmazkodva. Fontos azonban, hogy ezen a téren is legyünk igényesek, hiszen egy kapunyitó vásárlása hosszú évekre szól. A gyengébb minőség, a rövidebb garanciaidő, a szervizháttér hiánya, az alkatrész utánpótlás akadozása minden esetben a megvásárolt eszköz kényelmi indexét rontja. Érdemes tehát már az elején eldönteni, hogy megoldást vagy problémát szeretnénk vásárolni. Én a minőségi megoldást javaslom.