Milyen minőséget biztosít a vákuum matrac?

Milyen minőséget biztosít a vákuum matrac?
Tudástár

A vákuum matracok eléggé keresett áruk, viszont sokak fejében téves információ van a vákuummatracokkal kapcsolatban. Mindenek előtt jó, ha tisztázzuk, hogy a vákuum matrac kifejezés csak a csomagolás technikai eljárására vonatkozik, nem pedig magára a matrac típusára, ezáltal leszögezhetjük, hogy egy vákuum csomagolt matrac nem tud többet a társainál. Az első vákuum csomagolt matracok Olaszországban készültek. Ennek a csomagolási technikának a célja nem volt más, mint a raktározási és szállítási költségek csökkentése. Az ilyen fajta kiadások csökkentéséből adódóan, magát a matracot is olcsóbban tudták értékesíteni.

A vákuum csomagolás menete

A matracot bevonják fóliával, majd egy többtonnás nyomatékú présgépbe helyezik, amely összenyomja a matracot, így kiszorítva a matrac szerkezetéből a levegőt. A préselési folyamat végeztével a fóliatömlő végeit lehegesztik, így a matrac a csomagolás megnyitásáig a vákuum alatt van, ezáltal a matrac cellaszerkezetébe nem jut vissza a levegő. Az ilyen formán összetömörített és lehegesztett csomagolásba helyezett matracokat már egyszerű összehengergetni és akár állítva tárolni.

Ezt a falyta csomagolási módszert nem használhatjuk bármilyen matractípusnál, kizárólag azon matracokat lehet vákuum csomagolással ellátni, melyek a követelményeknek megfelelő rugalmassággal és hajlékonysággal bírnak. A nagy vastagsággal bíró matracok (pl. a 25cm-nél vastagabbak), a bonellrugós matracok, a kókuszmatracok, valamint a latex-kókusz matracok.

A vákuum matracok kibontása

A vákuummatrac csomagolásának megbontását követően a levegő szépen lassan vissza áramlik a matrachab szerkezetébe. A vákuumcsomagolás során a matrac cellaszerkezete a technológia hatására átalakul, ahogyan a levegőt kiszorítjuk belőle, így a celláiban vákuum keletkezik, ami a felnyitáskor lehetővé teszi a levegő beáramlását. A vákuum matracok lassan nyerik vissza eredeti formájukat, ezért felbontás után még 12-24 óráig nem szabad őket használni, ugyanis ilyenkor még könnyen eldeformálódhatnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a silány minőségű matracokat nem vákuum csomagolják, mivel nem biztos, hogy a felnyitást követően vissza nyerik eredeti formájukat. Azonban a minőségi matracokat sem vákuum csomagolják. Így kijelenthetjük, hogy a vákuum matracok egy erős középosztályt fednek le.

Tehát, ha vákuum csomagolt matracot vásárolunk, igaz, hogy nem lesz prémium minőségű, de biztosak lehetünk benne, hogy nem egy rossz minőségű matracot kapunk.