Milyen összetevőkből készül a kókuszmatrac?

Milyen összetevőkből készül a kókuszmatrac?
Tudástár

A kókuszmatrac a biomatracok csoportját erősíti, amely ágybetétek kizárólag természetes összetevőkből készülnek, mellőzve minden szintetikus alapanyagot.

Más szemszögből nézve, a biomatracok egyik alapanyaga a kókuszrost, melyet latex-szel, más vagyis vulkanizált gumitejjel fognak össze. A latexhez a kaucsukfa kérgéből nyernek ki gumitejet, amelyet habosítással képeznek át latexszé. A biomatracok esetében megvan határozva a maximális latex tartalom, amely nem haladhatja meg a 20%-ot. A latex-szel összefogott kókuszrostok adják a matrac kemény felületét, amely kiváló alátámasztást nyújt testünknek. Megfelelően támasztja alá a nyakunkat, a gerincünket és a medencénket, így támasztva alá megfelelően testünket. A megfelelő alátámasztásnak köszönhetően pedig izmaink teljesen el tudnak lazulni, ezáltal az alvás is sokkal pihentetőbb lesz.

Ahhoz, hogy még inkább biztosak legyünk benne, hogy a kókuszmatrac megfelelő lehet számunkra, nézzük meg a két fő alapanyag tulajdonságait és ránk gyakorolt hatását.

A kókusz

A kókusz természetes eredetéből adódóan nagyon jól szellőzik. A matracokhoz a kókuszháncs részét használják fel, amelyet összetömörítenek, majd latex ragasztóval egymáshoz rögzítenek. Ennek eredménye a kitűnő alátámasztást biztosító réteg. A kókuszháncsok laza szerkezete miatt kitűnő légáteresztést biztosít, valamint a vízzel szemben is ellenálló, a felületét ért nedvességet gyorsan elpárologtatja. Száraz szerkezetének köszönhetően a kórokozók, atkák sem kedvelik ezt a közeget. A tisztán kókuszrost szerkezetű matracok teljesen átmoshatóak, így allergiások számára kitűnő választás lehet.

A latex

Latex-kaucsuk gumiA cikkünk elején már említett latex gumi nem más, mint habosított kaucsuk. Ez az anyag kitűnő tulajdonságainak (rugalmasság, formatartás) köszönhetően egyre elterjedtebb az alváskultúrában. Anyagszerkezetének köszönhetően, a kókuszháncshoz hasonlóan, jól szellőzik, valamint antiallergén és higiénikus: por- és baktériummentes is. Rugalmassági tulajdonsága (pontelasztikusság) kiváló.

A kókuszmatracok ennek a két összetevőnek köszönhetően kitűnő tulajdonságokkal bírnak. Ennek megfelelően nem véletlenül ennyire elterjedt a kókuszmatrac a felnőtt és gyermek matracok terén.