Tisztítsa házilag matracát

Tisztítsa házilag matracát
Tudástár

Bár mennyire is kellemetlen tény, de elkerülhetetlen, hogy matracunk  az idő elteltével beszennyeződjön. Éjszakánként az izzadság, testünk párája ( olykor a nyálunk is ) valamint más szennyeződések, por is bekerülhet a matrachuzatba. A matracunkban felgyülemlett szennyeződések nagyon zavaróak lehetnek, valamint megfelelő közeget teremtenek a baktériumok és a gombatelepek számára, ezen körülmények pedig hozzá járulnak a házi poratkák megtelepedéséhez. Ezek alapján mindenki beláthatja, hogy érdekünkben áll tisztán tartani matracunkat, ezáltal megteremtve magunknak az ideális környezetet az alváshoz. Ezen ideális környezet eléréséhez és a tisztán tartás könnyed kivitelezéséhez jó megoldás lehet a levehető és mosógépben mosható matrachuzat használata. Amennyiben tehetjük, olyan matrachuzatos matracot válasszunk, melynek huzata két részes, teljesen külön szedhető, cipzárral elválasztott, mivel a hétköznapi mosógépekbe csak tudjuk kényelmesen elhelyezni. Máskülönben a szét nem választható matrac huzatot mosodában, tisztítóban tudják majd csak kimosni.

Levehető huzatos matrac tisztítása

Amennyiben már megvan matracunk, és nem levehető, fix huzatú matrac, ajánlott a matracvédő használata. Ezáltal jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz,  hogy matracunk védve legyen a különböző baktériumoktól, szennyeződésektől. A matracvédőt egyszerűen lehet tisztítani, nem kell hozzá semmiféle speciális eljárás. Mosógépben 40-60C°-on indítsunk egy normál mosást. Matracvédő használatát mosható huzatú matracok esetén is javasoljuk, ugyanis tisztítás szempontjából sokkal könnyebb kimosni őket, gyakrabban tisztítható, így megnövelt higiénia tartható fent az ágyunkban.

Nem levehető huzattal rendelkező matrac tisztítása

matrac tisztításaA nem levehető matrac tisztítása egyszerűbb folyamat, mint hittük. Első körben egy kis teljesítményű porszívóval pásztázzuk végig a matrac mindegyik oldalát. Ezáltal eltávolíthatjuk a matrac felületén felgyülemlett port, szennyeződést. Az alacsony teljesítményre és szívó hatásra azért kell ügyelnünk, hogy a túl intenzív szívóerő miatt a huzat töltőanyaga a szövetből kijöjjön. A porszívós matrac tisztítás után a kémiai tisztítás következik, melynek során rendelkezésünkre áll megannyi tisztítószer. A tisztítás alatt használhatunk kárpittisztító habokat, esetleg ezek hiányában semleges bázisú tisztítószereket, valamint langyos vizet. Ügyeljünk arra, hogy habot dörzsöljünk a matrachuzatra, valamint ne áztassuk el a huzatot a habbal való tisztítás alatt. Tisztítás után a huzatot, kellőképpen szárítsuk ki, ezzel meggátolhatjuk a penészesedést, amely ismételten táptalajt biztosíthatna a házi poratkáknak.

Bármilyen vegyszert is használunk, kárpittisztító habot vagy samponos habos oldatot, mindig hagyjunk behatási időt a szernek, mivel a szennyeződést csak bizonyos idő elteltével képesek kellőképpen feloldani.

A túl magas hőmérséklet roncsolhatja a matrachuzatot

A forró gőzös tisztító készülékek használatát mellőzzük matrac tisztítása közben, mivel a matrac huzatja sokszor természetes szálakból épül fel, más esetben mesterséges szálakból (poliészter, poliamid, stb.). Ezen anyagok egyik közös tulajdonsága pedig az, hogy nem kedvelik a túl magas hőmérsékletet.

Összességében elmondható, hogy egy kis idővel és odafigyeléssel, mi is könnyen megszabadulhatunk az általános szennyeződésektől, extrémebb esetekben, mint pl. a vizelet, ajánlott a gyors és szakszerű beavatkozás, ugyanis a foltokból könnyen mintázatok alakulhatnak ki.

Matrac webáruházunkban Ön is megtalálhatja az Önnek megfelelő kialakítású és méretű matracot. Matracaink különböző méretekben is beszerezhetőek ( 140×200 matrac160×200 matrac180×200 matrac )