Tulajdonságok, melyeket érdemes figyelembe venni matrac választáskor

Tulajdonságok, melyeket érdemes figyelembe venni matrac választáskor
Tudástár

Matrac választáskor nem éri meg elhamarkodottan választani, mivel éjszakáink nyugalmát fekhelyünk biztosítja leginkább. A matracok tulajdonságai könnyen összekeverhetők. Annak érdekében, hogy Ön és családja a leginkább megfelelő matracot válassza, összegyűjtöttük a leginkább megfontolandó matrac tulajdonságokat, ezek között között van, amelyik kiemelt figyelmet kér, és van amelyik nem annyira mérvadó, mégis érdemes róluk néhány szót említeni.

Matracvásárlásnál vegyük figyelembe a következőket

  • memory-matracA Lehúzható huzat: Ez egy fontos tulajdonság azonban vegyük figyelembe a következőket: Dupla matracoknál, az egyben kialakított huzat nem fér bele az átlagos mosógépekbe, ebből következik, hogy tisztítását leginkább kádban, vagy ha nem szeretnénk vele időt tölteni, tisztítóban tudjuk elvégezni. A dupla huzatok levétele után, megváltozhat a matrac állaga is, ezért az ajánljuk, hogy inkább vásároljon matracvédőt a matrachoz, mivel azt könyebb tisztítani.
  • Az Aloe Vera huzat: Mindenki tisztában van vele, hogy az Aloe Vera nyugtatja a bőrt, de azt is tudni kell, hogy csak addig, míg a huzatban marad. Az Aloe Vera ugyanis idővel eltűnhet, kikophat a huzatból. Mosható huzatok esetén kimosódhat. Ez a tulajdonsága tehát, csak egy ideig áll fent. Aloe Vera huzatainkat érdemes bizonyos időközönként újra cserélni.
  • A Coolmax huzat: kiváló hő- és nedvességelvezető hatása miatt sokan szeretik, azonban a mai modernebb matrac huzatok is képesek már erre mint pl. a bambusz huzat.
  • A Bambusz huzat: Ez a huzat a jó tulajdonságok legjavával rendelkezik. Tapintása kellemes, kitűnő hő- és nedvességelvezető, valamint időtálló. A matrachuzat tartós és nem veszti el egyhamar a jó tulajdonságait sem.
  • Téli-nyári (gyapjú-pamut) oldal: régebben igen fontos matrac tulajdonság volt, manapság már kevésbé. Ha minimum 16 cm vastag habmatracot vásárol, az kellően fog hőszigetelni télen, a jobb minőségű matrachuzatok pedig többnyire hő- és nedvességelvezetők (nyáron). Rugós matracok esetén azonban továbbra is fontos ez a tulajdonság, mert üreges a belsejük.
  • Kívülről gyapjús huzat: Hőszigetelő tulajdonsága miatt volt régen elterjedt, aazonban a mai matracok hőszigetelése már nem igényli ezt a technológiát. Manapság már csak a rugós matracok esetében szükséges a hőszigetelés, mivel azok belseje üreges. Mivel a gyapjúval közvetlenül érintkezünk, az erre allergiásoknak nem ajánlott a használata.
  • Memory hab réteg: Napjainkban ez az egyik legfőbb matractulajdonság, ugyanis a Memory foam réteg támasztja legtökéletesebben alá testünket. A memóriahabos matrac ideális Memóriahab réteg vastagsága 2 és 8 cm közé esik. A 8cm-nél vastagabb Memory hab rétegen nehézkes a mozgás, a 2cm-nél vékonyabb rétegek hatása már szinte nem is érezhető a gerinckímélésben.
  • Formakövetés: Lényege, hogy a matrac minél pontosabban kövesse (alátámassza) a testünket. Így alvás közben testünk összes izma megtámasztva van, ezáltal az alvás alatt izomzatunk ellazulhat, jobban pihenhet. A rugós matracoknál ez a formakövetés nem tökéletes, mivel a bonell rugó testünkel egy kb. 6 cm-es kör alakon érintkezik. Ezeket a nagyobb felületeket javítják a gyártók azzal, hogy a rugótestre párnázó rétegeket rakni. A rugós matracoknál sokkal tökéletesebb formakövetést biztosítanak a hab matracok (Memory, hideghab, Watercell, Eliocell). Ezek a matracok testünk formáját tökéletesen követik, így azt javasoljuk, hogy ha teheti, habmatracot válasszon.
  • Tartósság: Ha megtaláltuk a megfelelő matracunkat, figyeljünk annak tartósságára is. A jó tulajdonságoknak hosszútávon is meg kell maradniuk. Csak tartós matracot válasszon, mivel gerince épsége ettől is függ, valamint a pénztárcáját is kímélheti. Tartósság szempontjából bízhat a vákuummatracokban, mivel ezeket a matracokat az eredeti méretük akár 10%-ára is összepréselhetik. Az ilyen komoly igénybevételt csak speciálisan formatartó anyagok bírják ki.

Kedvet kapott a matrac vásárláshoz? Nézze meg Matrac áruházunk kínálatát!